Blogg

Coachgrupper populärt

Det är populärt att gå regelbundet för en instruktör för att ta sig vidare med sin träning och få hjälp med stora som små saker på vägen mot sina mål. Efter en diskussion med Enya Habel, en av Sveriges främsta utövare inom sporten, väcktes även mina tankar på hur viktigt det är att få hjälp med träningen regelbundet. Har man inte möjlighet att gå för instruktör regelbundet så kanske man kan be en vän som också tränar hund att hjälpa till. 

 

I september och oktober var jag på semester och roadtrip till södra Europa med familjen och det blev en hel del agilitystopp på vägen. Jag passade på att tävla i andra länder och framförallt att träna för olika instruktörer.

Började med att gå kurs i Stockholm för finska Elina Jänesniemi, övveraskad över hur mkt hon fokuserade på förarens påverkan på hundens balans i varje hopp/avhopp/landning.

I Italien tävlade vi på Verbano Challenge, kom 6:a ifinalen med Ibra. I Barcelona gick jag kurs för internationella domaren Jordi Boix Baró (dömde LLU i sverige 2023). Här slogs jag av hur mycket de låter förarens handling/löpning påverka hundens linje/väg. Vi fick nya träningskompisar i Alicante, där blev de förvånade och inspirerade över hur och hur ofta jag belönar mina hundar. 

Gick även kurs för nybakade världsmästaren i lag Large Mona Grefenstein på hennes hemmaplan i de Tyska bergen. Mona har tävlat med alla sina hundar på VM trots att hon representerar ett otroligt högpresterande land där själva uttaget till landslaget kan anses mkt tuffare än själva världsmästerskapet. Mona överraskade mig med hur mycket hon anpassar sig efter sina hundar och hjälper dem så mycket hon kan där de behöver.

Tävlade också två lopp i Tyskland och det blev varsin andraplats för Ibra och Vic. Nu har vi varit hemma i Sverige i en månad och jag har hunnit träna för både Jenny Damm och Enya Habel. Jenny är otrolig i sitt tänk bakom varje detalj och alltid roligt att diskutera olika kommandon med henne. Enya är den som bäst förstår min känsliga Ibra och hur svårt det är att träna en hund som inte vill vara med när det blir för svårt. Hon är väldigt bra på att se varje individ och förklara hur hunarna tänker. 

 

Så många bitar som man ska ha i åtanke som hundtränare och även om man behöver hitta sitt eget sätt att träna och utvecklas så behöver vi alla hjälp ibland. Ju oftare desto bättre. Min dotter Hilma är nu ett år och som förälder har jag valt att gå ner i arbetstid på mitt kontorsjobb (jag jobbar som redovisningsekonom) för att ha tid att fortsätta coacha mina vänner/kunder på agilityplanen.

 

Lycka till med träningen och hör av dig om du vill ha min hjälp :D 

 


Stort tack 2022 för allt du bjudit på!

2022 som började med att Ibra skadade sig och missade Polish Open som vi sett så mycket fram emot. Vic steppade upp och kvalade till World Agility Open istället, trots att hon precis lämnat klass 1 i våras. Så i maj for vi iväg till Nederländerna och tävlade på vårt första mästerskap tillsammans. På WAO kvalade vi till finalerna i både lag, Games och Biathlon och vi växte så mycket tillsammans i mästerskapsmiljön. Vi kom 7:a totalt i Games och fyra med laget. 

Våren fortsatte med att  Ibra gjorde comeback och vi tog en tredjeplats på årets landslagsuttagning och därmed kvalade till FCI VM, Nordiska Mästerskapen och European Open. Helt otroligt!

Under tiden växte min mage med ett litet liv i så jag tackade nej til VM tidigt och valde att satsa på bara EO och NM. På EO satte vi riktigt bra tider och var en rivning ifrån att nå finalen individuellt. Och i lag presterade vi en tredjeplats i kvalloppet och fick springa final men där drog laget på sig några fel och det räckte inte hela vägen. 

På NM var magen ännu större och jag hade svårt att springa och problem med foglossning. Men vi gjorde det för att det är det bästa vi vet och vi kom till finalen och där var det så nära men ändå inte, ett litet missförstånd och vi slutade 6:a individuellt i finalen på NM 2022. 

Vi tackar Svenska Agilityklubben och alla lagkompisar för fantastiska upplevelser tillsammans!

Bonus: Ibra och Vic blev klubbmästare på Örebro BK på hösten någon månad innan bebis poppade ut. Vic tillsammans med annan förare och Ibra sprang med sin höggravida matte. 


Valpagility online

Följ min valp Vic´s träning från 4 till 10 månader i form av en onlinekurs. Onlinekursen består av 8 lektioner där vi tränar på belöningar, target, passivitet, tighta svängar, byten, diskriminering, självständighet, tunnel, hopp, linjer och mycket mer! All vår träning inför en framtida agilitykarriär komprimerad till åtta lektioner.

Du kan gå kursen som åskådare eller med feedback och lektionerna släpps var tredje vecka. Finns också möjlighet om man vill gå utan feedback att få tillgång till allt material på en gång. 

Kursen hålls i en privat facebookgrupp där varje lektion och feedbacken till deltagarna kommer att presenteras som ett "ämne" i gruppen och därmed vara lätt att hitta tillbaka till.  Anmälan är öppen till 30 april för dig som vill gå med feedback!

Se trailer

För priser och mer info kolla kurssidan!

Tips: Om du vill gå privatlektioner för mig med en grön hund så är Valpagility Online (som åskådare) ett jättebra komplement för att få ut så mycket som möjligt av både privatlektionerna och onlinekursen. 

 


Agility godkänt som friskvård

Mycket glädjande läsning i fredags när det kom ut att agility numera godkänns som friskvårdsbridrag. Vilket innebär att det friskvårdsbidrag du får av din arbetsgivare kan användas till att betala agilitykurser eller startavgifter enligt Skatteverkets publiceing

När du går kurs hos mig kan du få kvitto att lämna till din arbetsgivare, det går ofta bra att använda fakturan som underlag också. 

Just nu är de kurser som erbjuds Valpagility (grundkurs) och Fortsättningskurs i agility och det finns några platser kvar, först till kvarn.


Tävlingsåret 2020 INSTÄLLT pga Corona... Träningsfilm Sabina & Ibra

Vi har inte tävlat sedan sista februari och på grund av Corona är alla årets stora tävlingar inställda, Swedish Open, Gåsahoppet, LLU, SM, Dania cup, EO, NM och FCI WM. Troligtvis även HULA och Border Collie Classic... I bästa fall kanske Norwegian Open kan bli av i höst.

Så på grund av det är träningsmotivationen inte på topp. Men vi försöker bygga en ny bana på hemmaplan varje vecka och här kommer en träningsfilm från förra veckan. 

Ta hand om er, och tvätta händerna ;) 

 

 


Kurser 2020

Våren 2020 är delvis redan uppbokad med kurser på olika klubbar. Jag har strötider för privatlektioner kvar, hör av dig vid intresse. Jag kommer att hålla kurs på Nora BK, Frövi BK samt på hemmaklubben Örebo BK. 

På hemmaplan har jag nu lagt upp två kurser som är öppna för anmälan. Först till kvarn!

Agility For Fun - passar nybörjare - START onsdag 27 maj!

Handlingskurs i agility - nivå anpassningsbar - START måndag 1 juni!

 

 


Border Collie Classic 2019

BCC var fantastiskt. Ibra kändes i bra form och även jag, dock fick jag lite känning i ryggslutet av den långa bilresan ner. Vi checkade in på torsdagkvällen och förvånades av de små inramade planerna. Det kändes som att det stod hinder överallt och tankarna på vägen ner om att få springa på stora internationella banor stämde inte alls med verkligheten. 

Med Ibra kändes den största utmaningen som omgivningen, som vanligt, eftersom hon inte kan se på fartfylld agility utan att i princip skrika rakt ut. Och att ta sig mellan dessa planer för att komma till starten var inte enkelt men vi löste det. 

Känslan inför loppen var den bästa jag haft med Ibra. Jag visste att det inte fanns något annat att springa för än att ge allt och försöka ta oss runt banan på snabbaste vis. Det var lite "låt gå" känsla samtidigt som vi gav allt. Bära eller brista liksom. Men jag var ändå noga på de ställen där jag hade tid att vara det. Det verkar som att det var nyckeln för oss för redan dag två nollar vi ett lopp och det resulterar i en 2:a plats. Fantastiskt! Och därmed är vi med i den stora finalen på söndagen. 

Vi lyckades även gå runt ett ag lopp med 5 fel på balansen och en tid som hade räckt till 5:e plats trots att jag valde den långa vägen innan balansen för att minska skaderisken jag såg på däcket... Och sista hoppklassen fick vi en tråkig rivning men även där hade tiden räckt till 2:a plats! Vilken hund jag har :) Otroligt vilken känsla att få springa med henne på ett så stort event. Totalt 350 starter i varje klass och 46 hundar kvalade till final. 

Med våra sammanlagda resultat blev vi topp 3 i Sverige och fick tävla lagfinal för Sverige med Jouni som nollade med båda sina hundar. Jag var nog för taggad och Ibra hittade in i en tunnel under balansen, det var bara en liten halvhalt från mig som saknades i kommunikationen. Sverige slutade 12:a och vi fick en medalj för vårt deltagande. 

Sist av allt var det dags för individuell final och i finalerna var banan dubbelt så stor. Äntligen skulle vi få springa på de stora ytorna, en bana av Alex Beitl från Tyskland. Den var riktigt svår, och lång. Men så rolig! Jag felbedömde ett bakombyte och det blev en tidig disk. Vi var trötta båda två och jag lyckades inte hjälpa Ibra där hon behövde mig. Men vi fick till fina delar och jag är verkligen taggad på att gå hem och träna mer självständighet och comittment på hinder. Vi har ju även Norwegian Open att se fram emot i oktober. 

Ett ihopklipp på vad vi fick med på film: 

https://youtu.be/8ToK58jphNE

 


Gåsahoppet 2019

Gåsahoppet 2019 började med succé! Ibra nollade agilityklassen på fredagen och kom 3:a 

https://youtu.be/Xw_pEe2R3k4

Vi har lyckats med så mycket bra i helgen och haft flera nästan-lopp. En enorm skillnad mot Swedish Open, fantastiskt att vi har blivit mer samspelta på bara några veckor. 

Persie kvalade till SM 2019 under lördagen och satte många fina lopp med bra tider! Vi fick verkligen en härlig känsla ihop! 

Efter Gåsa bestämde jag mig för att anmäla båda hundarna till landslagsuttagningen i slutet på maj. 


Kurs tema In-kommando, platser kvar

Finns några platser kvar på in-kommandokursen 29 maj. 

Jag är så nöjd med hur lätt det är att styra Ibra även när jag hamnar efter på tävling, tack vare hur fint hon lyssnar på sina in-kommandon. Jag har massor av tips som jag ser fram emot att få dela med mig av. 

Här är en film med inspiration på hur slutbeteendet kan se ut. 


Förberedande agilitykurs (FULLT)

Nu finns en ny kurs ute för anmälan. Kursen är perfekt för dig som vill börja grunda inför framtida agilityträning och hinderinlärning. Allt går så mycket smidigare i träningen om hunden redan kan grunderna. Läs mer här